Reguły blokowania

Na tej stronie

Reguły blokowania uniemożliwiają dostęp do wybranych drzwi bez względu na to, jaka zasada, przyznanie uprawnień lub rezerwacja pozwalałyby na Wejście. Są sprawdzane zaraz po kontroli bezpieczeństwa, przed zasadami, przyznaniami uprawnień i rezerwacjami. Użyj ich, gdy dana osoba powinna mieć zablokowany wstęp, nawet jeśli Zasada dostępu lub przyznanie uprawnień by jej na to pozwalały, na przykład członkowie przestrzeni coworkingowej z nieopłaconą fakturą, zawieszeni członkowie klubu lub wykonawcy, których konto zostało wstrzymane.

Szybkie odniesienie

Gdzie to znaleźć: Dostęp do drzwi i bram → Ustawienia (ikona koła zębatego) → Zasady dostępu → kafel Reguły blokowania, powyżej zasad

Kto może uzyskać dostęp: Użytkownicy, których rola obejmuje funkcję Dostęp do drzwi i bram dla danego obiektu

Cel: Uniemożliwianie dostępu do wybranych drzwi osobom, których konto jest wstrzymane, mają zaległe saldo lub spełniają inne ustawione przez Ciebie warunki

Jak działają reguły blokowania

  • Są sprawdzane tuż po kontroli bezpieczeństwa. Po pomyślnym przejściu kontroli bezpieczeństwa (takich jak Dostęp włączony, Zablokuj cały dostęp i konserwacja) oraz przed uwzględnieniem jakichkolwiek Zasad dostępu, uprawnień osobistych czy rezerwacji, Dostęp do drzwi i bram sprawdza włączone reguły blokowania obiektu. Każda osoba pasująca do reguły zostaje powstrzymana przy drzwiach obsługiwanych przez tę regułę za pomocą zamykanych sposobów wejścia, „nawet jeśli posiada aktualne członkostwo lub uprawnienie”. Przykładowo reguła zamykająca wyłącznie Zasady dostępu nie blokuje uprawnień osobistych. Zobacz Jak działają decyzje dotyczące dostępu.
  • Startują jako wyłączone. „Reguły blokowania startują jako wyłączone, aby nikt nie został zablokowany, dopóki ich nie sprawdzisz i nie włączysz.”
  • Są rejestrowane. Odmowa odryglowania pokazuje powód Zablokowany przez regułę blokowania w Rejestrach dostępu.
  • Kończą się samoczynnie. Reguła blokuje kogoś tylko wtedy, gdy ta osoba spełnia jej kryteria. Po opłaceniu salda lub zakończeniu wstrzymania członkostwa reguła przestaje blokować tę osobę bez konieczności edytowania czegokolwiek.

W obiekcie bez reguł blokowania pojawia się komunikat „Brak reguł blokowania. Dodaj jedną, aby uniemożliwić wejście osobom, których członkostwo jest wstrzymane lub które posiadają zaległości finansowe.”

Dodawanie reguły blokowania

  1. W module Dostęp do drzwi i bram otwórz Ustawienia (ikona koła zębatego) → Zasady dostępu.
  2. Na kafli Reguły blokowania kliknij Dodaj regułę blokowania.
  3. Wybierz punkt wyjścia:
Punkt wyjściaDziałanie
Wstrzymane lub zawieszone (z wyjątkiem personelu)„Nie wpuszczaj członków, których członkostwo jest wstrzymane lub zawieszone, nawet jeśli posiadają aktualne członkostwo.” Personel jest zwolniony z tej reguły.
Zaległe saldo„Nie wpuszczaj nikogo z zaległym saldem do momentu jego uregulowania.”
Pusta reguła blokowania„Wybierz, kogo i gdzie nie wpuszczać.”

Okno dialogowe Dodawanie reguły blokowania z punktami wyjścia Wstrzymane lub zawieszone (z wyjątkiem personelu), Zaległe saldo oraz Pusta reguła blokowaniaOkno dialogowe Dodawanie reguły blokowania z punktami wyjścia Wstrzymane lub zawieszone (z wyjątkiem personelu), Zaległe saldo oraz Pusta reguła blokowania

Rysunek 1: Dodawanie reguły blokowania

  1. Wpisz Nazwę reguły blokowania, która wskazuje, kogo i gdzie reguła dotyczy, na przykład „Zaległe saldo: główne wejście”.
  2. Skonfiguruj sekcje Kto, Gdzie, Zamykane sposoby wejścia oraz Komunikat w aplikacji.
  3. Sprawdź, kogo reguła blokowałaby, i przetestuj ją na jednej osobie za pomocą funkcji Przetestuj z osobą.
  4. Włącz regułę za pomocą przełącznika Wyłączone, a następnie zapisz zmiany.
  5. Kliknij Powrót do Zasad dostępu, aby powrócić do listy.

Nowa, wyłączona reguła blokowania: nazwa i przełącznik Wyłączona, a następnie sekcja Kto z opcjami Uniemożliwiaj dostęp osobom pasującym do, Dodaj warunek, Dodaj grupę, Wstrzymany lub zawieszony oraz Saldo do zapłatyNowa, wyłączona reguła blokowania: nazwa i przełącznik Wyłączona, a następnie sekcja Kto z opcjami Uniemożliwiaj dostęp osobom pasującym do, Dodaj warunek, Dodaj grupę, Wstrzymany lub zawieszony oraz Saldo do zapłaty

Rysunek 2: Nowa reguła blokowania, nadal wyłączona

Jeśli zapisanie reguły spowodowałoby zablokowanie dostępu dla dużej liczby osób, najpierw pojrzy pytanie Zablokować dostęp tym osobom?. Kliknij Zapisz i zablokuj dostęp, aby kontynuować.

Kto

„Każda osoba, która spełnia kryteria, nie zostanie wpuszczona, nawet jeśli posiada aktualne członkostwo lub uprawnienie.”

Wybierz, czy osoby muszą spełniać Wszystkie czy Dowolne z warunków („Nie wpuszczaj osób, które spełniają Wszystkie z poniższych”), a następnie dodaj je:

  • Dodaj warunek: warunek dotyczący pola, utworzony w taki sam jak w sekcji Kto w Zasadach dostępu. Zobacz Warunki.
  • Dodaj grupę: grupuje warunki razem. Zobacz Grupy i wyjątki.
  • Wstrzymany lub zawieszony oraz Saldo do zapłaty: skróty, które dodają te warunki jednym kliknięciem.

Reguła wymaga co najmniej jednego warunku, zanim będzie mogła pokazać, kogo powstrzymuje.

Gdzie

Wybierz drzwi, do których reguła uniemożliwia dostęp: wszystkie drzwi w tym obiekcie lub wybrane drzwi. Przy innych drzwiach obowiązuje zwykły dostęp tych osób.

Zamykane przejścia

Wybierz drogi przejścia, które zamyka reguła:

Sposób wejściaCo obejmuje
Zasady dostępuDostęp z Zasad dostępu obiektu
Osobiste uprawnieniaWłasne dodatkowe stałe uprawnienia dostępu danej osoby
Rezerwacje i okna czasoweDostęp z rezerwacji oraz Okien czasowych dostępu

Komunikat w aplikacji

Komunikat w aplikacji to informacja przekazywana użytkownikowi w aplikacji mobilnej, gdy ta reguła uniemożliwia mu wejście, na przykład „Skontaktuj się z nami, aby uregulować konto i odzyskać dostęp”. Komunikat powinien być krótki i wskazywać, co użytkownik może zrobić, aby odzyskać dostęp.

Kogo dotyczy blokada

Kafel Reguły blokowania pokazuje, na jak wiele osób wpływa każda reguła: „n z total zablokowanych obecnie” dla włączonej reguły lub „zostałoby zablokowanych” dla wyłączonej. Sprawdź tę liczbę przed włączeniem reguły.

Włączanie lub wyłączanie reguły

Użyj przełącznika Wyłączona obok nazwy reguły. Wyłączona reguła nikogo nie blokuje, więc jej wyłączenie to najszybszy sposób, aby przywrócić dostęp wszystkim dotkniętym nią osobom.

Jak odzyskać dostęp

  • Warunek przestaje być spełniany. Na przykład, gdy saldo danej osoby zostanie opłacone lub zakończy się wstrzymanie członkostwa, reguła przestaje do niej pasować.
  • Reguła zostaje wyłączona. Wyłącz ją za pomocą przełącznika Wyłączone.
  • Osoba posiada zwolnienie z salda. W panelu użytkownika w sekcji Użytkownicy personel może ustawić opcję Zwolniony z warunków dotyczących salda na wartość Do określonej daty lub Zawsze. Zwolnienie to znosi warunek salda wynikający z reguły blokowania oraz zasad, ale nie znosi warunku wstrzymania członkostwa. Zobacz Zwolnienie z salda.

Przetestuj z określoną osobą

Opcja Przetestuj z określoną osobą znajduje się zarówno w edytorze reguł blokowania, jak i edytorze zasad. Wybierz osobę oraz opcjonalnie drzwi, aby sprawdzić, czy uzyska ona teraz dostęp z uwzględnieniem niezapisanych zmian. Dopóki reguła pozostaje wyłączona, narzędzie testowe informuje: "Ta reguła blokowania jest wyłączona, więc jeszcze nikogo nie blokuje". Zobacz Sprawdzanie, komu zasada zezwala na dostęp.

Limity

LimitWartość
Reguły blokowania na obiekt20. Przycisk Dodawanie reguły blokowania jest niedostępny, gdy obiekt osiągnie limit 20.
Nazwa reguły blokowania120 znaków
Komunikat w aplikacji200 znaków